Vardesenteret – et godt sted å være
Vardesentrene er etablert i samarbeid mellom Kreftforeningen og helseforetakene. Målsettingen er å bidra til at kreftpasienter og pårørende får et kreftomsorgstilbud som ivaretar hele mennesket. Vardesentrene skal være et godt sted å komme til for å møte andre, få informasjon og veiledning, delta på aktiviteter eller for å få et avbrekk fra sykehushverdagen i hyggelig omgivelser.
Spesialrådgiver i Kreftforeningen
Senterne er et supplement til den medisinske kreftbehandlingen og skal bidra til mer helhetlige pasientforløp med tilbud innenfor rehabilitering og mestring (herunder fysisk aktivitet og kosthold/ernæring) og psykososial støtte.
Flere Vardesentre i Norge
Det første senteret ble åpnet på Radiumhospitalet i 2010 i forbindelse med byggingen av pasienthotellet. I løpet av 2013 vil fem sentre være i drift. Vardesenteret ved St. Olavs hospital har i starten holdt til i midlertidige lokaler, men den 5. september kunne det åpne i nye flotte lokaler. Den 21. oktober var det offisiell åpning av Vardesenteret ved Nordlandssykehuset i Bodø. Det er også etablert Vardesentre ved Universitetssykehuset i Tromsø og på Kreftsenteret på Ullevål i Oslo. Kreftforeningen er i god dialog med øvrige universitetssykehus om etablering av Vardesenter og har tro på at det i løpet av 2014 vil være ytterligere to sentre i drift.
Viktig arena for likemannsarbeid
Det å møte andre som er i tilsvarende situasjon, er viktig for mange. I en nylig utført undersøkelse ved samtlige Vardesentre svarte 80% av de besøkende at det er svært viktig eller viktig å møte andre i tilsvarende situasjon. Det var også den viktigste grunnen til å oppsøke Vardesenteret. Vardesenterne er blitt en møteplass som legger til rette for møter mellom mennesker og har blitt en viktig arena for pasientforeningens likemannsarbeid. Pasientforeningene gikk sammen om å etablere en felles likemannstjeneste på tvers av foreninger ved etablering av Vardesenteret ved Radiumhospitalet i 2010. Likemannstjenesten ved Radiumhospitalet har hatt en jevn økning av samtaler siden oppstart, og i 2012 hadde tjenesten mer enn 900 samtaler. Etter modell fra Radiumhospitalet, er det nå etablert likemannstjeneste på samtlige Vardesentre.
Politisk anerkjennelse
Det ble bevilget midler over statsbudsjettet i 2013 til etablering og drift av Vardesenterne. Midlene ble bevilget til de regionale helseforetakene. I tillegg til bevilgningen over statsbudsjettet, er Vardesenter nevnt som et tiltak i den nye nasjonale kreftstrategien «Sammen mot kreft» som ble lansert av Helse- og omsorgsdepartementet i juni 2013. Vardesentrene er her nevnt som et av tiltakene for å nå målet om at kreftpasienter skal få et styrket tilbud om rehabilitering. Kreftforeningen ser på dette som en anerkjennelse av det viktige arbeidet som er gjort for å styrke tilbudet innenfor rehabilitering og mestring, og en anerkjennelse av betydningen av pasientforeningenes likemannsarbeid.
Sentrene har noe ulike tilbud. For mer informasjon, se www.vardesenteret.no