Penger i mars ble til forskning i juni
Aldri har flere gitt penger til kreftsaken. Årets innsamlingsaksjon «Krafttak mot kreft» ga rekordresultat. Ifølge Kreftforeningen har aldri så mange gått med bøsse og aldri har så mange gitt penger.
Kreftforeningen har bevilget ti millioner kroner til et forskningsprosjekt som handler om å skreddersy en cellegift til hver enkelt hjernesvulst,
Forskerne er Einar Vik-Mo og Iver Langmoen ved nevrokirurgisk avdeling på Oslo universitetssykehus de skal nå dyrke kreftstamceller fra pasienter med hjernekreft, og så teste disse med medisiner i en robot, slik håper legene at enkeltmedikamenter eller kombinasjoner av virkestoffer kan skreddersys for den enkelte kreftpasient.
Det blir operert over 100 pasienter med denne diagnosen årlig. Målet er å se hvilke medisiner som virker for den enkelte pasient. I løpet av de neste ti årene vil man ha en mer individuell og direkte behandling enn i dag,.
Hjernekreft av typen glioblastom er den vanligste og mest alvorlige form for hjernekreft. Til tross for at pasientene behandles med en kombinasjon av kirurgi, cellegift og strålebehandling, lever de i gjennomsnitt mindre enn ett år fra de har fått diagnosen.
En av årsakene til at det er vanskelig å utvikle behandling, er at genuttrykket i svulstene er forskjellig fra pasient til pasient. Behandling som kan være effektiv hos én pasient, vil derfor være uvirksom hos en annen.
Samtidig undersøker forskerne arvestoffet, stoffskiftet og signalveiene i kreftstamcellene. Når dette kombineres med legemiddeltesten, vil man kunne forstå hvorfor akkurat det medikamentet er effektivt hos denne pasienten, og på sikt kartlegge hvordan man kan finne frem til hvilke deler av det molekylære maskineriet i kreftcellene som er mest sårbart for angrep hos individuelle pasienter.
På sikt håper man å komme frem til et system for individualisert kreftbehandling basert på enklere gentester.
Hjernesvulstforeningen håper forsk-ningen for å finne behandling for hjernekreft vil gi resultater. Hver krefthistorie er unik. Det er mange man dessverre ikke har kunne hjelpe, men dette prosjektet kan forhåpentlig hjelpe og bidra til betydning for de pasienter og familier som rammes.
Samtidig et det godt å se at 20-kroningen du puttet på bøtten i mars, allerede nå er bevilget til mer forskning på personlig tilpasset kreftbehandling og nå også Hjernesvulst.
Sammen skaper vi HÅP!