Tilrettelagt transport
Tilrettelagt transport (TT) er et tilbud om alternativ transport for personer som på grunn av nedsatt funksjonsevne eller sykdom, ikke kan bruke kollektivtransport. Det er ingen lovfestet individuell rett til TT-tjenester. TT-kort er en frivillig fylkeskommunal oppgave og er ment som et supplement til andre rettighetsbaserte ordninger, som for eksempel pasienttransportordningen ved legebesøk og behandling (pasientreiser), eller arbeids- og utdanningsreiser (NAV). TT-kortet skal således ikke benyttes til pasientreiser og legebesøk, men til annen transport f.eks. til kulturtilbud eller til storsenteret for å kjøpe klær og annet, når det ikke er mulig å benytte kollektivtrafikk. Det er heller ikke slik at alle fylkeskommuner har samme satsen for stønad.
TTT-kortordningen retter seg mot personer med nedsatt funksjonsevne og på forflytningshemmende som ikke kan bruke ordinær kollektivtransport eller eget kjøretøy. Det er kommunen eller fylkeskommunen som er ansvarlig for ordningen og som fastsetter kriteriene for hvem som kan få TT-kort.
TT-kortet er personlig og kan bare brukes av innehaveren. Har du f.eks. med deg en ledsager eller eget barn i taxien, så går nok dette bra i de fleste tilfeller. En taxi tar jo ikke ekstra betalt for en ekstra passasjer, og mange er jo avhengige av en hjelpende hånd når de skal ut av huset.
Fylkeskommunen avgjør hvor du skal sende søknaden. Hvis fylkeskommunen beslutter å innvilge TT-tjenester, skal dette gjøres gjennom skriftlig avgjørelse (enkeltvedtak) som beskriver hva man har fått tildelt. Avslag skal også skje i form av et enkeltvedtak med en begrunnelse for avgjørelsen. Der skal du også få informasjon om hvordan du klager og klagefrist.
For nærmere veiledning eller informasjon om søknadsprosessen, kan du ta kontakt med din fylkeskommune eller kommune. De kan også gi opplysninger om stønadssatser og til hvilke tidspunkt TT-kortet fylles opp med penger.