Arendalsuka
Arendalsuka er Norges største møteplass for frivilligheten, politikere, organisasjoner og samfunnet for øvrig. I år var Hjernesvulstforeningen også til stede, både for å stå på stand og informere om oss og å selv lære og knytte kontakter.
Årets utgave av Arendalsuka inneholdt nesten 800 forskjellige arrangement, så det sier seg selv at det er umulig å rekke over alt, men mye fikk jeg med meg.
Helseklynge
Blant de mange standene, så jeg et oppslag om helseklynge. Det er kanskje et ord som du ikke har hørt før? Under Arendalsuka holdt Universitet i Bergen et frokostmøte om den planlagte helseklyngen ved Haukeland. Visjonen for helseklyngen er at den skal bli et internasjonalt kraftsentrum som skaper innovative helse- og omsorgsløsninger i primærhelsetjenestene for hele mennesket, ved hjelp av fremragende forskning og utdanning, fullverdige praksisarenaer og tverrfaglig samhandling. Det er således ikke noe å utsette på ambisjonsnivået. Noen år frem i tid regner jeg med at mange flere kommer til å vite hva det er, for det kan være løsningen på et bedre tverrfaglig tilbud til pasientene. Samarbeidet mellom kommuner, helsetjenester og forskningsmiljøet vil utvilsomt avdekke og forbedre tjenestene for brukerne av tjenestene.
Sees i morgen!
NAV lanserte under Arendalsuka en arbeidslivspakke som består av en kursserie myntet på arbeidsgivere. Målet for denne pakken er å ruste arbeidsgivere til å ivareta arbeidsgiveransvar og godt lederskap overfor dem som sliter med psyken. Tanken er at økt relasjonskompetanse og mot skal sikre dialog som gir nærvær, ikke fravær. Gjennom kursrekken gis arbeidsgivere kompetanse som gjør at de kan være sjefer som ser og leder fine ansatte, også i tider med mestringsutfordringer. Kompetanse om medarbeidersamtaler når sykdom påvirker arbeidsutførelsen er viktig for å sikre felles forståelse og videre oppfølging på veien videre. De ansatte og deres kompetanse er bedriftens største verdi, og god ivaretakelse gir merverdi for bedriften. Hvis du selv eller en nærstående er rammet av alvorlig sykdom, påvirker dette også deg. Kanskje din arbeidsgiver fortjener et tips om denne arbeidslivspakken som NAV yter?
En samtale om utenforskap
Noe av det som trakk mest folk, var som forventet samtalen mellom Kåre Willoch, Tor-Aksel Busch, Hanne Tømta og Kamzy Gunaratnam, godt ledet av Anne Grosvold. I en fullsatt sal fikk vi høre på deres dialog som ble markedsført under tittelen «Går alt til helvete – en samtale om utenforskap og selve livet». Etter et usedvanlig klokt og godt ordskifte, hvor Kåre Willoch blant annet minnet oss om at «Vår Herre holder sin hånd over Norge, men han kan gå lei av det», så ble nok panelet enige om at det ikke bærer lukt til helvete med Norge. Vi ble også minnet på Kolbein Falkeids dikt, Privat huskeregel.
Privat huskeregel
Du skal ikke klistre fine øyeblikk
opp på veggen i tankene
og forgylle dem med lengselen din.
Du skal kjøre spettet
hardt innunder arrete hverdager
og vippe dem opp.
En etter en.
Det er derfor
livet har deg på mannskapslista.
Kolbein Falkeid
Politisk sjarmoffensiv
Årets utgave av Arendalsuka inneholdt også store islett av valgkamp. Det nystartede Helsepartiet benyttet bl.a. tiden godt til å gå rundt og snakke med potensielle velgere. De store partiene hadde i tillegg til egen stand også sine partitimer på torget, hvor oppmøtet var stort. Mange benyttet anledningen til å hilse på statsminister Erna Solberg og andre fjes man ellers bare ser på TV. Pga. det tettpakkede programmet ble politikerne svært travelt opptatt, og mange debatter ble preget av at det var noen som måtte rekke et annet arrangement før det de deltok på var ferdig. Hjernerådets arrangement var et av disse hvor det dessverre var noen som måtte forlate «åstedet» før debatten var ferdig. For neste gjennomføring er mitt håp om at flere samarbeider om færre og gode arrangement. I år ble det nok for hektisk for alle de involverte.