Prehabilitering
Preoperative livsstilsintervensjoner har du kanskje ikke hørt som et begrep,men skal du gjennomgå kirurgi, er denne prehabliteringen kanskje alfa og omega for et godt resultat.
Mange opplever at de plutselig hastes av gårde til operasjon når en hjernesvulst oppdages, men det er også en del som skal til nye operasjoner og bør leve et liv i tråd med prehabliteringsanbefalingene.
TEMA (Tobakk, Ernæring, Mosjon, Alkohol) har betydning for en rekke akutte og kroniske sykdommer og tilstander. Modifisering av risikofaktorene kan øke effekten av den medisinske behandlingen eller være tilstrekkelig alene som behandling, bedre prognose og forhindre eller redusere risiko for utvikling av sykdom.
Komplikasjonene ved bruk av tobakk og alkohol er en utfordring for pasienten og de som skal sørge for behandlingen. De kan innebære smerter, unødige reoperasjoner og forlenget innleggelse på sykehuset. Kosthold og trening betyr også mye for andelen av muskelmasse og oksygenopptak. Kroppen skal ved en operasjon og rekonvalesensperiode ofte gjennomgå tøffe prosesser med tilheling, og god transport av nærings- og oksygenrikt blod til muskler og hjerne er en kritisk suksessfaktor.
Anbefalingene er foreløpig røykeslutt eller overgang til nikotinsubstitusjon minst fire uker før operasjonen, avholdenhet fra alkohol minst fire uker før operasjonen, spise så sunt som mulig, søke hjelp dersom vansker med å få i seg tilstrekkelig næring og være så fysisk aktiv som mulig frem mot operasjonen for å opprettholde eller styrke muskelmassen. Røykeslutt på generell basis er uansett anbefalt som et av de viktigste grepene du kan ta for å sikre egen helse. Dette er kanskje det viktigste grepet du tar for å sikre et godt utgangspunkt for egen helse. Dessuten har det jo også en god innvirkning på feriebudsjett og annet, når du slutter å brenne opp pengene dine på tobakk. Klarer du å leve et liv med balansert og sunn kost, lite eller ingen alkohol og tobakk, og bruker 30 minutter daglig til en gåtur, så har du kommet langt.
«Aktiv mot kreft» gir deg hjelp på Pusterommene til å holde kroppen din i form på en god måte, ev. øke din fysiske kapasitet. Dette er et tilbud til kreftrammede som ikke koster noe og du får veiledning av instruktører med riktig kompetanse. Et ordinært treningsstudio er heller ikke et dårlig alternativ, men den veiledningen du mottar fra andre må være tilpasset din situasjon. En personlig trener har kanskje ikke nødvendig innsikt i fatigue og andre seneffekter etter sykdom og behandling. Blir treningen for tøff, minker kanskje motivasjonen for treningen og effekten blir stikk motsatt av det som var meningen.
Ernæringsråd kan du finne mange steder, både i bøker og informasjon fra Kreftforeningen. Appen «Appetitus» er også en god kilde til ernæringsråd og inspirasjon. Er du plaget av dårlig matlyst, er kanskje bilder av lekre retter det du trenger for å øke appetitten. Friske eller frosne grønnsaker, frukt, fullkornsprodukter, fisk, kjøtt, egg og meieriprodukter er gode kilder til et sunt kosthold. Norske produkter holder en høy kvalitet og det brukes lite antibiotika og sprøytemidler i norsk landbruk.
Lev lurt – tenk TEMA!