Randi og ‘Optimisten’
Vi møter Randi Margrete Kvernberg utenfor Damphuset på Orkanger for å høre litt om henne og hennes malestunt som et engasjement i hjernesvulstmai.
Randi er oppvokst i Nord-Norge og kom til Trøndelag som 13-åring, bor nå på Orkanger i Trøndelag sammen med mannen Roar og hunden. Randi og Roar har tre sønner, svigerdøtre og to barnebarn.
Hun har erfaring fra jobber innen helsevesenet og er litt over snittet interessert i å male på lerret.
Randi inviterer på en kopp kaffe og praten går om løst og fast. Det blir snart klart at her møter vi en kvinne med varmt hjerte, et sterkt engasjement og som står i en krevende livssituasjon som møtes både med tårer og humor.
For snart to år siden ble hennes mann plutselig syk og det ble ringt etter ambulanse. Han ble kjørt til legevakt og videre til St. Olavs hospital i Trondheim der det ble konstatert hjernesvulst. Dette skjedde uten forvarsel og kom som et sjokk på hele familien.
Familien sugde til seg informasjon både fra sykehuset og andre steder. Randi roser både St. Olavs hospital og lokalt helsepersonell som gir god informasjon og god støtte i denne krevende tiden. Sykehusoppholdet til mannen var under sterke koronarestriksjoner som gjorde det hele ekstra vanskelig i disse vel tre månedene oppholdet varte.
– Våre tre sønner, svigerdøtre, barnebarn og storfamilien var uvurderlig støtte i denne tida og i en slik situasjon er et besøk, en telefon eller melding viktigere enn blomster, sier Randi.
Hun opplever også det som mange gjør at noen kvier seg for å ta kontakt og kanskje ikke vet hvordan en skal forholde seg til familier i krise, tenker Randi høyt.
Slike livssituasjoner preger familien sterkt, men Randi sier at hun fortsatt er optimist og har tro på økt forskning på hjernekreft skal gi oss en kur mot denne forferdelige sykdommen!
Randi har derfor bestemt seg for å slå et slag for dette og starter en prosess med et maleri kalt «Optimisten» som omtales lenger ut i artikkelen.
Hjernesvulstforeningen
Etter sykehusoppholdet tok Randi etter hvert kontakt med Hjernesvulstforeningen for å få oversikt over hva som finnes av informasjon, både for seg selv, mannen og familien sin. Randi følte seg alene i situasjonen som pårørende til mannen og ville vite mer om sykdommen og meldte seg etter litt grubling inn i HSF Midt-Norge for vel ett år siden. Første medlemsmøte hun deltok på var høsten 2022 og ble der møtt med åpne armer, opplevde tilhørighet og var hjertelig velkommen fra første minutt. Drivkraften for at hun ble medlem var for å prøve å hjelpe mannen videre i livet.
På årsmøtet i februar ble Randi valgt inn som varamedlem i styret for Midt-Norge og gjennom styrevervet blir hun godt kjent med organisasjonen og ikke minst mange flotte forståelsesfulle mennesker.
Det er en del en ikke kan gjøre når en blir rammet av en så alvorlig sykdom, men desto viktigere å finne ut hva en kan gjøre. Randi har som pårørende også benyttet seg av likepersontilbudet flere ganger og mener likepersontilbudet er spesielt viktig for en slik pasientforening som Hjernesvulstforeningen. Også hennes barn er gjort kjent med tilbudene til Hjernesvulstforeningen.
Av erfaring fra mannens sykehusopphold mener Randi at foreningen gjerne kunne vært mer synlig på sykehusene og likepersonene burde i større grad besøkt sengepostene og i samarbeid med de ansatte synliggjort og tilbudt muligheten for en samtale. Dette kan med fordel også skje før operasjonen, der pårørende kan få et blad og en brosjyre med litt informasjon og en klapp på skuldra «VI ER HER, hvis dere trenger noen å snakke med».
Det er så mye enklere å ta kontakt, når en allerede har hilst. De som ikke ønsker kontakt akkurat da så står tilbudet alltid åpent for dem, hvis det en gang blir ønsket.
«Optimisten» så dagens lys med et malestunt på Amfi kjøpesenter på Orkanger, 5. mai.
Randi organiserte og gjennomførte det hele med god hjelp fra to venner. Dette startet etter at hun diskuterte ideen med styret i Midt-Norge, hennes bidrag i hjernesvulstmai.
Hun spurte «Østerlie kunst og farge» i Trondheim om de kunne støtte prosjektet litt og de var rause og ga meg lerret og maling helt gratis forteller Randi begeistret.
Hun gikk så rett opp til senterlederen på Amfi og ble møtt med velvilje også der. På kjøpesenteret ble det lagt til rette for at malestuntet skulle bli et mest mulig vellykket arrangement.
Neste steg var å ta kontakt med journalist i lokalavis som stilte opp og skrev en flott forhåndsomtale. Alt var på plass og da dagen kom var vi veldig spente på reaksjonen til folk og om noen ville stoppe og male forteller Randi og fortsetter; – Vi opplevde meget god respons og totalt var det omtrent 40 personer som malte og totalt ca 50 som vipset. Til sammen kom det inn 11 000 kroner som ble gitt til Hjernesvulstforeningen region Midt-Norge.
Vi startet med blankt lerret:
Og maleriet ble nesten helt ferdig slik vi ser det her:
Randi ferdigstilte maleriet og bestemte seg for å auksjonere det til inntekt for forskning på hjernekreft via Hjernesvulstforeningen. Etter promotering av maleriet og med informasjon om at det skulle auksjoneres til det gode formålet kom det raskt inn bud!
Randi forteller historien bak «Optimisten»
Randi ble invitert av Hjernesvultsforeningen til en fagdag 23. mai på Kreftforeningens Vitensenter i Oslo. Der presenterte og fortalte hun om malestuntet og en sterk historie om det å være pårørende i en slik situasjon. Mange av de som var til stede i salen eller som fulgte sendingen rundt om i landet kjente seg nok igjen i hennes livssituasjon og det var ikke et øye som var tørt på Vitensenteret da Randi var ferdig.
Før dagen var over kom det inn nytt bud fra publikum og Randi er spent på hva maleriet til slutt vil bli auksjonert bort for.
Tusen takk Randi for ditt sterke engasjement for økt innsats på forskning og for at du delte dette med oss!
Du kan se opptak fra Randi sin presentasjon på YouTube-kanalen til Hjernesvulstforeningen.