Seminar

Fra pårørende til pårørende

Nærmere 50 deltagere var 20.–21. september samlet på Quality Airport Hotel Gardermoen for å lade egne batterier og lære mer om det å være pårørende. Mye god læring fra dyktige foredragsholdere var på programmet, men det viktigste av alt var læring fra pårørende til pårørende!

Rolf J. Ledal

Ved hjelp av midler fra Extrastiftelsen blir slike seminarer som dette en oase for en gruppe som ofte blir glemt av det offentlige. Gjennom Hjernesvulstforeningen, Gynkreftforeningen og Sarkomer i samarbeid med Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) Kreftforeningen, Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse og Lærings- og mestringssenteret ved Rikshospitalet, sikret man nå at den største gruppen som står nær pasienter og rammede får sitt rettmessige fokus.

Rettigheter

Av tema som ble presentert for de pårørende var det stort fokus på rettigheter, og politisk påvirkning for at rettigheter blir utvidet og bedre kjent. Det å skulle vite alt om pleiepenger, omsorgslønn, dekning av oppholdsutgifter under innleggelse på sykehus, brukerstyrt personlig assistanse og hjelp til å dø hjemme, er få forunt. Her fikk deltagerne en introduksjon til mye av dette, og den viktige muligheten til å kunne sette seg ned å snakke sammen med noen som har benyttet seg av slike ordninger.

Hovedutfordringer

Fedme, kreft, diabetes og psykiske lidelser er på fremvekst i sykdomsbildet i Norge, og er hovedutfordringene i fremtiden. Dette er diagnoser som vi alle kjenner fra egen hverdag og de vi omgir oss med i lokalsamfunn og familie. En offentlig utredning fra 2011 viser at 50 prosent av omsorgen for de rammede utføres av pårørende og at de pårørende er en uunnværlig ressurs. Etter innføring av samhandlingsreformen ble mye av den omsorgen som ellers ble gitt på sykehus overført til kommunene og den enkeltes eget hjem.

Cathrine takket Guro Skottene for sin medvirkning og gode dikt, mens Atle Larsen (FFO) bød på mange gode rettighetstips.

De viktigste omsorgspersonene

Det er også et mål i samhandlingsreformen at frivilligarbeidet i kommunen skal øke fra 6 prosent til 20 prosent. Dette arbeidet vil i stort måtte utføres av de pårørende, og for oss som er rammet er uten tvil våre pårørende de viktigste omsorgspersonene. De må tåle store påkjenninger og nyere forskning viser også at de ofte har dårligere helse. Det å være pårørende kan være en heldagsstilling, og fokuset på de pårørende må økes i det norske samfunnet.

Egen stilling

I Sarpsborg har de tatt dette innover seg og opprettet en egen stilling som pårørendekoordinator. Andre steder finnes det frivillige som stiller opp som pårørendeguider, likepersoner som kan dele av sine erfaringer. Behovet for slike tjenester er stort, og de mange frivillige som stiller opp fortjener en stor takk for deres innsats. Det er typisk norsk å være sterk og klare seg selv, men pårørende og rammede trenger hjelp og støtte til sin hverdag. Uten hjelp og støtte, kan den pårørende fort bli en pasient selv.

Pustehull

Opp i alt det triste som pårørende opplever sammen med de som er rammet, er det også viktig å få noen pustehull hvor pårørende kan få rette fokuset mot seg selv. En tur på kino, en prat over en kaffekopp, et seminar som dette eller andre sosiale arrangementer er av stor verdi for de pårørende. Denne helgen ble også viet til latter og glede, god mat og varme klemmer, sammen med det faglige. For de som er glade i naturen, var det også en fin anledning til å gå ut og føle skogens ro ved det idylliske Nordbytjernet. Naturen byr også på mye god terapi!

Viktig helg

Samtidig som pårørendeseminaret pågikk var det også en samling for brukerrepresentanter i Kreftforeningen og de tilsluttede pasientforeninger. Denne helgen ble altså en særdeles viktig helg i arbeidet for å sikre rammede og deres pårørende en så god hverdag som overhodet mulig, i en tøff situasjon.

Takk til gode foredragsholdere og deltagere som bød på seg selv og sin kunnskap, og ikke minst: Takk til dere som er våre pårørende!