Partikkelstråling i Norge
Av de tilgjengelige behandlingsformene mot kreft som fins i Norge, fins det helbredelse for mange. Imidlertid tilbys ikke alle former for behandling her til lands, selv om de allerede er godt innarbeidet i mange andre lands behandlingstilbud.
Nå er tiden moden for å erstatte Radiumhospitalet, og et naturlig spørsmål blir da hvor store ambisjoner Hjernesvulstforeningen skal ha når det kommer til å ta i bruk nye behandlingsformer i Norge.
Forsøk med immunterapi på enkelte typer kreft ser ut til å virke på en betydelig andel av pasientene. Dessverre ser det ikke ut til at man ennå har knekt koden når det gjelder for eksempel glioblastom, som er en høygradig type hjernesvulst med et aggressivt forløp og dødelig utgang i løpet av få år for de fleste som rammes. Det blir spennende å følge med på utviklingen av immunterapeutiske medikamenter, her krysses alt som krysses kan for at det snart skal komme positive nyheter fra forskningsfronten.
Når det kommer til stråleterapi, er det lite nytt som har skjedd i Norge, i de siste tiår. Det er imidlertid besluttet at det skal tilbys protonstråling i løpet av forholdsvis få år, og man kan allerede konstatere at det brygger opp til en lokaliseringsdebatt. For Hjernesvulstforeningen er det viktigste at et partikkelstråletilbud ikke bare omfatter protonstråling. Behandling med enda tyngre partikler gir gode resultater i utlandet, og det er vårt krav at det prosjekteres et partikkelstrålesenter som kan gi behandling med alle typer stråleterapi som i dag tilbys i land som det er naturlig å sammenligne seg med. Sammen med behandlingstilbudet er det også viktig å drive forskning og utvikling på partikkelstråling, spesielt hos voksne. Et partikkelstrålesenter må ha slike muligheter i tillegg til behandlingsrom, knyttet til partikkelakseleratoren.
Årsaken til at det er viktig å forbedre strålebehandlingstilbudet i Norge er at partikkelstråling gir mer presis behandling og lavere risiko for behandlingsskader. Spesielt hos barn er det viktig å unngå at organer i vekst i andre deler av kroppen, ikke utsettes for stråling som en bieffekt av behandlingen. Gammastrålingen som i dag benyttes stopper ikke i svulsten, den trenger dypere inn og sprer effekten over et større område enn for eksempel protonstråling som gir en høy effekt i svulsten og praktisk talt ingen stråling i det omkringliggende vevet.
Vi vil være forsiktige med å legge oss for mye borti lokaliseringsdebatten i forbindelse med etableringen av partikkelstrålesenteret. For vår del er det viktig at det bygges et moderne senter med nok gode behandlingsrom, og at det parallelt med behandlingen skal være mulig å leve et godt liv. For de som skal være dagpasienter er det således viktig med enkel transport, noe som taler for at senteret plasseres i nærheten av hovedtransportaksene som fins.
Videre er det viktig med muligheten for å slappe av mellom behandlingene med tilgang på natur, kultur og god innkvartering for de som skal være fastboende ved partikkelsenteret i de ukene som behandlingen pågår. Steder hvor det er enkelt å komme seg til og fra, og hvor det er god tilgang på overnatting og tilbud på opplevelser som dekker de fleste behov, er således av interesse når det gjelder lokalisering av partikkelstrålesenteret.
Ullensaker kommune har meldt seg på i kampen for å være vertskommune, i tillegg til Oslo og Lørenskog. Hjernesvulstforeningen ser med interesse på initiativet fra Ullensaker, som har E6 og E16 som trafikkårer gjennom kommunen, i tillegg til å være vertskommune for hovedflyplassen på Gardermoen. Det er allerede under bygging et hjerte- og lungesykehus og et interkommunalt helsesenter rett ved E6, og det er stor tilgang på hoteller som kan brukes i stedet for å bygge et pasienthotell i tilknytning til partikkelstrålesenteret. Foreslått lokalisering ligger i utkanten av Jessheim, byen på Øvre Romerike, med et godt tilbud til de som skal behandles.
For vår del er det viktigste at det nå ikke kastes bort tid på å krangle om lokalisering, men at det tas en rask beslutning basert på hva som gir det beste tilbudet med mest behandling for pengene, kombinert med et godt liv mellom øktene med stråling. Initiativet fra Ullensaker kommune er spennende og vi kjenner oss igjen i argumentasjonen. Foreslått lokalisering er nemlig praktisk talt vegg i vegg med det hotellet vi fant best egnet til vår bruk i forbindelse med kurs og konferanser.
Kjære helse- og omsorgsminister; sett fart i prosessen og tør å tenk utenfor Oslo-gryta når det nå skal tas en beslutning, hvis det gir det beste tilbudet. Vi trenger ikke noe gigantisk og flott, vi trenger noe som redder liv!