Leder

Generalsekretæren har ordet

Rolf J. Ledal

Prioriteringer preger vår hverdag. Sammen med forhandlinger utgjør disse en kilde til uenighet og konflikter. Enten det dreier seg om forhandlinger med ektefeller, barn eller bilforhandleren, så handler det som oftest om å gå fra «nei» til «ja», og til lavest mulig pris for størst mulig ytelse. Det samme har vi sett innenfor helsetjenestene, denne vinteren primært rundt Spinraza som lenge har vært ansett som for kostbar til å ta i bruk her hjemme.

Nå har dette legemiddelet åpenbart blitt forhandlet såpass langt ned i pris at Beslutningsforum har valgt å ta i bruk dette på pasienter under 18 år. Har du ventet lenge nok, så er du kanskje for gammel til å få medisiner, skal man følge denne logikken, selv om man kanskje er en av dem som trenger det mest.

Prioriteringen her er det grunn til å sette spørsmålstegn ved. Beslutningsforum stiller seg bak en argumentasjonsrekke som er bygd opp rundt det evidensbaserte. Altså, det finnes ikke bevis for at medisinen har så stor virkning for voksne at kostnads- og nytte/risikobetraktninger kommer positivt ut. Skal man tro på de voksne som har ventet lenge på en medisin som virker for dem, så er det ikke rart at det ikke er bevis for at medisinen har god effekt, da den ikke er utprøvd på dem.

Medisiner virker ikke likt på alle, og i pasientens helsetjenester rettes fokuset nå mot persontilpasset medisin, for å sikre at hver enkelt pasient får best mulig effekt av behandlingen som tilbys. Forskning innenfor små pasientgrupper, eller grupper med høy dødelighet og kort sykdomsforløp, har sine klare begrensninger. Livene deres er imidlertid like mye verdt som andres. Det er mange som ikke kan vente på gjennomføring av fase 3 i et normalt forskningsforløp, eller er mange nok til at de kan bli forsket på i full bredde.

Behovet for forenklet forskning og utprøving har gitt oss muligheten til å få godkjent og markedsført såkalte «orphan drugs» for disse. Nye anvendelsesområder for annen medisin, såkalt «repurposing», kan også gi raskere tilgang til ny og nødvendig behandling for nye grupper. Hvis Beslutningsforum og en avansekåt legemiddelindustri skal være en bremsekloss for dette, så er det rett og slett uakseptabelt. Like uakseptabelt som at prioriteringer vanskeliggjøres av feilaktig bruk av helsekroner.

Bent Høie, vi krever at dette rettes opp umiddelbart. Iverksett identifisering og reduksjon av unødige kostnadsdrivere. Prioriter rett behandling av pasientene i pasientens helsetjeneste!