Digitalt

SlagAppen

Det er mange applikasjoner tilgjengelig for den som har en smarttelefon. En av de mer nyttige som nylig har kommet, er SlagAppen.

Rolf J. ledal

SlagAppen er et samarbeid mellom SlagAppen, Landsforeningen for slagrammede og Falck, og er en nødapp som er spesialutviklet for å få deg til riktig sykehus innen kortest mulig tid hvis du ved slag har mistet taleevnen. Riktig sykehus betyr et sykehus som kan gjennomføre livreddende slagbehandling.

15 000 personer får slag i Norge hvert år, 7500 av disse mister taleevnen helt eller delvis. I tillegg er det vanlig med funksjonsnedsettelser. Ved slag dør opptil to millioner hjerneceller hvert minutt. Uten taleevne eller andre til å hjelpe deg i umiddelbar nærhet vil det være vanskelig å ta kontakt med 113.

Når du trykker på nødknappen opprettes det umiddelbart forbindelse med Falck AS sin alarmsentral.

Selv om denne appen er spesialutviklet for slagtilfeller, har den en mengde verdifulle funksjoner som også er bra for andre med alvorlig nevrologisk sykdom. Skulle man være i den situasjonen at man har hjernesvulst og får et anfall som reduserer taleevne og bevegelser, så er det også bra å kunne koble seg opp mot en hjelpesentral. Det kan være for krevende å ringe til 113 for å få hjelp, her får du hjelp ved et enkelt trykk på nødknappen.

Laster du ned SlagAppen vil du få tilgang til følgende funksjoner:

  • Mulighet til å sende nødmelding døgnet rundt, året rundt.

  • SMS varsel til dine pårørende ved sendt nødmelding.

  • Sikkerhet og trygghet for at nødmelding blir korrekt og hurtig håndtert av Falck Global Assistance. Falck har gjennom et århundre levert nødtjenester av høy kvalitet.

  • Rask avklaring av din situasjon gjennom videosamtale eller chat-funksjon.

  • Mulighet til å legge inn informasjon om de stedene du oppholder deg ofte, slik at ambulansepersonell kan finne deg raskt. Det kan være informasjon om hvilken etasje du arbeider eller bor, om bomveier på hytta, eller at naboen har nøkkel til leiligheten din.

  • Mulighet til å legge inn informasjon om tidligere helsetilstand eller medisinbruk.

Dette er en app som alle burde ha på sin telefon!

Bokstaver

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Bokstaver kan bety så mangt,

formidle håp, glede og angst.

De korteste kombinasjonene er

gjerne de verste, som MR.

I den trange tunnelen får man tid

til å bruke hele alfabetet.

Livets små og store tanker farer

gjennom hodet, som ligger klemt fast i rammen.

Man lurer, hva blir dommen?

Når undersøkelsen er ferdig, venter vi på beskjed.

Er vi heldige, er beskjeden: uforandret!

Er det bareen bokstav mindre, må vi ta et steg videre på den grønne mila.

Mr MR