Generalsekretæren har ordet
Hadde vi mennesker hatt knapper som vi kunne skrudd på for å regulere oss selv og andre, på alle mulige måter, hadde det vært langt enklere å leve. En krangel med ektefellen kunne enten unngås eller avsluttes raskt ved å skru ned forsterkningen. Har du selv en dårlig dag med mye hodepine, kunne du skrudd ned forsterkningen av dette signalet til hjernen, og vips så var dagen mye bedre. Både dessverre og heldigvis er ikke vi mennesker slik. Da hadde vi nok vært maskiner, og ikke mennesker med egen fri vilje og friheten til å leve gode liv hvor vi selv står for det meste av valgene. Vi som mennesker har uante muligheter til utvikling og valg av impulser, opplevelser og annet som er livets krydder.
Det er imidlertid lurt å se hen til grunnleggende reguleringstekniske prinsipper, når vi skal leve våre liv. Vi er omgitt av relasjoner med mange samtidige prosesser. Prosessregulering er med stor P og liten r; det er prosessene som er det viktige. Vi lever våre liv i kompliserte systemer hvor våre kropper og våre omgivelser ofte er på kollisjonskurs. Vi kan ikke forvente at det er en fast sammenheng mellom det vi gjør og hvilke resultater det gir. Våre liv er ikke lineære som en enkel strek i kladdeboken til en elev som skal tegne «y=x+3». Vi er langt mer kompliserte og har så mange faktorer som virker samtidig at livet til tider virker mer kaotisk enn det som er sunt eller ønskelig. Sånn er det bare, og vi er i kontinuerlig endring.
De mest grunnleggende prinsippene innenfor reguleringsteknikk, det som gjerne også omtales som automasjon eller kybernetikk, kan oppsummeres i fire enkle regler.
Det aller meste er ulineært. Lineære sammenhenger inntreffer kun unntaksvis.
Skal du regulere en prosess, så må du kjenne og forstå den så langt det lar seg gjøre.
Velg alltid den enkleste blant flere alternative løsninger.
Når du har valgt din løsning, så følg med om den fungerer som forutsatt. Det er både lov, lurt og nødvendig å bestemme seg på nytt for en annen løsning, hvis den du valgte ikke ser ut til å virke godt.
I sommer er det kanskje ikke regler det du ønsker å følge mest, men heller å nyte sommeren og spise en ekstra is, kjøpe de første, dyre, norske jordbærene eller gjøre noe annet som frister. Innimellom alle fristelsene og det gode livet blir det kanskje rom til noen stille stunder med tenking, også. Om du ikke hadde noen bra tanker å tenke over til sommerens stille stunder, så har du i hvert fall fått disse enkle reglene fra meg som du kan reflektere litt rundt og gjøre deg opp din mening om disse reglenes betydning for deg. For det som teller mest er jo uansett hva som er viktigst for deg.
Ha en god sommer, med eller uten regler og dype refleksjoner! (Dette gjelder også dere i Helse- og omsorgsdepartementet som kan se ut til å ha glemt noe viktig…)