Konferanse

Mestringskonferansen 2023

5.–7.mai var det endelig tid for å samles igjen til gode foredrag og gode samtaler.

Elizabeth Ledal

Styreleder Pål Oraug åpnet konferansen og lyset til minne om de som ikke lenger er blant oss brenner på scenen.

Mestringskonferansen 23 ble en like stor suksess som det vi hadde håpet på. Vi var nesten 90 personer som var samlet på Quality Airport Hotel Gardermoen for å få inspirasjon og veiledning i hvordan man skal mestre livet med en hjernesvulst. For mange var dette et gjensyn med mennesker de hadde møtt før, mens det for andre var en anledning til å bli kjent med andre som har erfaringer med hjernesvulster.

Konferansen fikk en jordnær og intim start med en sofasamtale mellom leder Pål Oraug og Cathrine Aas Moen. Vi fikk et snikblikk inn i Cathrines liv med hjernesvulst og hun delte åpent om blant annet hennes opplevelser med to operasjoner hvor hun har vært våken og hennes erfaringer som brukermedvirker. Cathrine har et optimistisk syn på livet til tross for at hjernesvulsten kan vokse tilbake.

Pål Oraug og Cathrine Aas Moen hadde en fin samtale om hennes liv med hjernesvulst.

Påfyll av verktøykassen vår

Lørdag formiddag startet vi dagen med psykolog Janette Røseth. Hun holdt et inspirerende foredrag om livssorg og det å leve godt med livet i sorger. Vi lærte at det er lov å sørge over at livet ikke er det samme som det var før sykdommen og at det er flere verktøy man kan bruke for å leve et godt liv, slik som å ta imot hjelp, få positivt påfyll og akseptere livssituasjonen man står i.

Jan Schwenckes foredrag var basert på hans opplevelser som tidligere slagpasient. Jan har siden han ble rammet av hjerneslag i 2009 lært å leve et fullverdig liv med begrenset kapasitet og dette videreformidlet han til oss på en god måte gjennom egne erfaringer og egenkomponerte sanger. Jans vektlegging av det å forstå sine egne begrensninger og muligheter var til god inspirasjon for det videre mestringsarbeidet.

CoreMine Vitaes stand ble godt besøkt på lørdagen!

Under lunsjen på lørdag fikk vi besøk av våre samarbeidspartnere Legalis og Coremine Vitae. Dette var en gylden mulighet for deltakerne på konferansen til å stille eventuelle juridiske spørsmål de måtte ha til Legalis eller spørsmål om Coremine Vitae sin persontilpassede rapport basert på den enkeltes diagnose, sykdomshistorikk og genetiske profil som vil gi informasjon om mer skreddersydd behandling.

Prest Sunniva Gylver fikk æren av å avslutte lørdagens rekke med foredrag. Gjennom karrieren som prest har hun vært vitne til mye glede og sorg, samtidig som hun har opplevd mye privat. Under foredraget fortalte hun om flere av opp- og nedturene i hennes liv og om hvordan hun klarte å finne glede i livet midt i en sorgprosess og alt som er.

Fatigue, en ubuden gjest hos mange

Lørdagens festmiddag med et musikalsk innslag fra Jan Schwencke (bildet) ble en trivelig kveld. Vi fikk servert god mat og drikke mens vi var i godt selskap, og det var rom for mange gode samtaler med de man satt på bord med. Vi var så heldige at Jan Schwencke hadde anledning til å fremføre noen av sine sanger under middagen og det var en svært hyggelig aften med mange fine mennesker.

Nevropsykolog Daniel Løke (bildet) var førstemann ut på programmet søndag formiddag. Han holdt et svært informerende foredrag om fatigue og rehabilitering. Under foredraget ble det lagt stor vekt på mestring av livet med hjernesvulst og kognitive vansker og fatigue ved å stille spørsmål ved hva man egentlig sliter med, hvorfor man sliter med det og hvordan man kan leve med det.

Lev godt med fokus på din indre ro

Likt som i fjor var sistemann ut i foredragsrekken Audun Myskja. Hans energiske vesen var et friskt pust etter en helg med mange inntrykk. I år la han vekt på hva som skal til for å leve et godt liv med kronisk sykdom, og han la særlig vekt på god pust, aktivering av kroppen og å finne den indre roen.

Både under og i etterkant av konferansen har vi fått mange positive tilbakemeldinger. Vi setter veldig stor pris på alle tilbakemeldingene vi har fått og håper vi vil klare å overgå årets program til neste år.

Tusen takk for en fin konferanse!

Ole Brumm var med på Mestringskonferansen!

Vi møtte Kristin som forteller at Ole Brumm var god å ha etter operasjon av hjernesvulst og ble for en stund avhengig av helsepersonell 24. juli 2020. Ole Brumm ble en god trøst da jeg under langvarig sykehusopphold opptrening fikk hjemlengsel.