Hjernesvulstforeningen

Kreftkoordinatorer

Hjernesvulstforeningen setter søkelyset på hvordan hjernesvulstpasienter ivaretas i det kommunale tilbudet.

Trond Jære

Hva nå?

Typisk er det kreftkoordinatorer som ivaretar de med behov for hjelp og støtte i kommunene.

Ifølge tall fra Kreftforeningen er det hele 25 prosent av kommunene som ikke har tilbud og flere kommuner har små stillingsressurser til dette arbeidet.

Det er store forskjeller på kvaliteten av tilbudet og for mange kommuner ikke er godt nok, etter vår mening. Vi gleder oss over kommuner som er bevisst på sitt ansvar og yter gode tilbud gjennom en eller flere faste stillinger som kreftkoordinatorer.

Omtrent en fjerdedel av kommunene mangler et reelt tilbud.

Line Finstad er medlem i Hjernesvulst- foreningen og med faglig ansvar for filmen.

Vi sender i disse dager en henvendelse til landets kommuner der vi henstiller til å ta en gjennomgang av status på omfang og kvalitet med håp om at det iverksettes tiltak som sikrer et godt tilbud. For å få belyst det vi ønsker på en god måte med faglig forankring, er det laget en video som omtaler temaet og gjennom de som har skoene på beskriver eksempler. Det er vårt medlem Line Finstad som med bakgrunn som kreftsykepleier, kreftkoordinator og pårørende har det faglige ansvaret.

Kreftkoordinatorene i Notodden, Anette Pladsen og Ingrid Bruserud.

Kommunalsjef i Notodden kommune, Une Marit Tangen.

Vi retter en stor takk til Notodden kommune som med kommunalsjef, Une Marit Tangen og kreftkoordinatorene, Anette Pladsen og Ingrid Bruserud villig fortalte om organiseringen og gode eksempler på utøvelse av arbeidet i Notodden.

Marte Gulliksen er rammet av hjernesvulst.

Ikke minst har vi med Marte Gulliksen som fra et brukerperspektiv på en god måte forteller om erfaringer og behov for tjenester når en rammes av hjernesvulst. Marte var også med oss på fagdagen 22. mai.

I brevet til kommunene er lenke til filmen, Hvordan ivareta hjernesvulstpasienter i kommunene, vedlagt.

Vi håper filmen kan være et incitament for kommunene.

Jenny Følling er medlem i sentralstyret til Kommunenes sentralforbund og ordfører i Sunnfjord.

Vi er takknemlig for at Jenny Følling stiller opp i filmen. I tillegg til å være ordfører i Sunnfjord kommune er Jenny hovedstyremedlem i Kommunenes sentralforbund.

Hjernesvulstforeningen har klare forventninger til kommunenorge om at bevisstheten på dette arbeidet må bli større.

Vi fremfører også budskapet i høringer til Stortinget og i møte med Kommunal- og distriktsdepartementet.

Erfaringer fra de som har skoen på, både fra brukere og fagfolk, tilsier et økt behov for et mer spesialisert hjelpeapparat med økt fokus på den kognitive. Kanskje er det tid for å endre stillingen «kreftkoordinator» til «kreft- og nevrokoordinator»? Burde tilbudet om kreft- og nevrokoordinator bli lovpålagt?

Vi er takknemlig for avgjørende støtte til filmproduksjonen.