Økonomi

Statsbudsjettet 2025

Rolf J. Ledal

Hjernesvulstforeningen har tradisjonen tro vært i flere av komiteene på Stortinget for å kommentere regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025.

Foto: Getty Images / Sakkawokki

Det er slik at vi mener å ha gode forslag til endringer i regjeringens forslag, og håper at noen av disse blir tatt hensyn til. Vi gjengir her noen av kravene og våre forslag til inndekning av disse.

Egenandelsordningen

Etter mønster av NRK-lisensen som forsvant for noen år siden har vi bedt Finanskomiteen om å underregulere personfradraget slik at egenandelene på blå resept og behandlinger fjernes, slik at det ikke lenger er nødvendig å administrere en ordning med frikort for kronikere og til dels store kostnader for pasientene ved årets start. Slik ordningen fungerer i dag er det for mange en stor byrde med egenandeler ved årets start og det er nok også mange som er svært påpasselige med å ta ut maksimalt av tillatt medisinmengde i desember. Kostnadene for behandlinger og medisiner på blå resept blir med vårt forslag spredd utover hele året gjennom skattetrekket, i tillegg til at den blir lavere for kronikerne.

Kreft- og nevrokoordinatorer i alle kommuner

Mange av kommunene har kreftkoordinatorer, men dette er ikke en lovpålagt ordning. Det samme med demenskoordinatorer som finnes i en del kommuner. Behovet for koordinatorer som kan støtte pasienter og deres familier ute i kommunene er stort, og mange av kommunene har ikke dekning for dette i sine budsjetter. Staten har gitt mange oppgaver til primærhelsetjenesten i kommunene, og vi mener at det eneste fornuftige å gjøre er å gi kommunene øremerkede midler til dette. Vi har derfor foreslått at det øremerkes 500 millioner kroner til dette og at disse midlene kommer som et tillegg til regjeringens budsjettforslag. Etter at budsjetthøringene er gjennomført har regjeringen selv kommet med forslag om å tilføre kommunene totalt fem milliarder kroner ekstra i år og neste år, som et svar på at det etter KS sine beregninger er en mangel på 15 milliarder kroner i kommunene. Vi ser med bekymring på at det er så svak kommuneøkonomi under regjeringen Støre, og håper at det snart tas kraftfulle grep for å sikre innbyggertjenester som er nødvendig for oss alle.

Status for kommuneøkonomi.

Styrking av spesialisthelsetjenesten

Det er for lite penger bevilget til spesialisthelsetjenesten og behandlingskøene øker. Også her har regjeringen etter at de la frem sitt forslag til budsjett kommet med forslag om økte midler, men vi mener at det er for lite penger som settes av til drift av sykehusene og forskningen som helseforetakene også er ansvarlige for å sikre midler til. Vi ber også om en styrking av reahibiliteringstilbudet og at det settes av 50 millioner øremerket ny teknologi for å bestemme hvilke medikamenter som har best effekt på den enkeltes hjernesvulst og mikromiljøet som svulsten lever i. Samtidig som kostnadene til lønn og nye sykehusbygg øker, er det også en beklagelig økning i røyking i samfunnet. Utrolig nok er regjeringens forslag til økning i tobakksavgiften lavere enn de foreslo som økning i egenandelstaket for behandling og medisiner på blå resept, og vårt forlag til styrking av budsjettet til spesialisthelsetjenesten er basert på en solid økning av tobakksavgiften.

Aktivitetshjelpemidler for de over 26 år

Potten for aktivitetshjelpemidler for de over 26 har de siste årene krympet så mye at det er slutt på pengene allerede ved utløpet av januar. Alle som trenger slike hjelpemidler, må med regjeringens forslag bruke 1. nyttårsdag til å sende inn sine søknader. Hvis behovet oppstår senere i året er det bortkastet tid å søke. Vi har derfor bedt om en solid økning av potten, slik at det er mulig å tildele flere nødvendige hjelpemidler til å kunne bevege seg ute.

Økning i trygdesatser

Mange uføre er nødt til å stå i kø for å få utdelt mat, eller be om å hjelp hos familie og venner for å få endene til å møtes. Dette er uakseptabelt og etter vår mening også i strid med konvensjonene som skal verne denne gruppen. Vi foreslår derfor en økning for de som har lavere uføretrygd enn 2,5 ganger folketrygdens grunnbeløp. Selv om minstesatsene har økt i år, er det fortsatt et for lavt nivå på ytelsene. Vi ber også om at det skal gå raskere å få avklart uførhet slik at man ikke blir gående unødig lenge på arbeidsavklaringspenger.

Boliger

Bostøtteordningen ber vi også om forbedringer på, slik at flere kan motta bostøtte. Vi ber også om at det skal settes inn ekstra midler på det å gi uføre tilgang på egne boliger. Regjeringen har i sitt forslag bare bevilget ca. 75 prosent av det som gikk med i 2022 til boliger for uføre. Mange er permanent utenfor boligmarkedet og må leie dyre boliger som ikke gir noen mulighet til å spare opp egenandel for boligkjøp. Nye modeller for boligfinansiering må også på plass, boligprisene øker langt mer enn inntekten til denne gruppen.

Informasjonsarbeid

Helsedirektoratets tilskuddsordning for informasjonsarbeid er ikke stor nok til å dekke det store behovet for informasjon som pasientforeningene må stå for. Det å øke helsekompetanse gjennom informasjonsarbeid er en oppgave som passer godt for pasientforeninger, men til dette kreves det også penger. Pasientforeningene trenger solide ordninger som gir tilskudd over flere år for å etablere slike tjenester.

Momskompensasjon

Frivilligheten må fortsatt vente på å få kompensert betalt moms, til slutten av året etter. Regjeringen har lovet rettighetsfesting og full kompensasjon i Hurdalsplattformen, men dette lar vente på seg. Også for 2025 har regjeringen foreslått en pott som er langt under behovet for 2024, samtidig som frivillighetens kostnader øker. Regjeringen har hver høst kommet til Stortinget med en salderingsproposisjon som gir dekning for alle godkjente momskompensasjonskrav registrert hos Lotteri- og stiftelsestilsynet, slik at det i realiteten har blitt full kompensasjon, men vi må altså vente i mer enn et halvt år etter at vi er ferdige med regnskapet før vi får kompensert momsen vi har betalt. Dette er en ordning som legger press på driftsøkonomien, og Hjernesvulstforeningen har med dette nesten to millioner i innbetalt moms i disse dager. Rett før Stortinget tar juleferie blir det vedtatt hvor mye som skal utbetales det enkelte år, og i år ser vi frem til å få drøyt kr 900 000,– inn på konto rett før julaften. Med en regelstyrt ordning og full dekning kunne vi fått disse pengene på konto før St. Hansaften og brukt disse på formålsarbeid. Nå låner vi bort pengene våre uten å få renter på dem, til en stat som per i dag har ca. 19 000 milliarder i Oljefondet og en svært solid økonomi.

Tilskudd til opplæring

Våre kurs og samlinger med læring og mestring koster mye penger, når vi også skal ha en lav egenbetaling. Som en viktig del av tilretteleggingen har vi også tilskudd til dette gjennom voksenopplæringsmidler. Vi ber også Stortinget om å plusse på med noen millioner til studieforbundene som forvalter denne ordningen på vegne av Staten. Vi vil gjerne fortsette med dette arbeidet til nytte for pasienter og pårørende, og da til en pris som ikke utelukker noen fra deltakelse.