Snart vår!
Styreleder, Hjernesvulstforeningen

I skrivende stund nærmer vinterferien seg og tid for å koble av litt blir bra før vi knekker i gang videre mot vårens vakreste eventyr! For vi har en spennende tid i møte, vi i Hjernesvulstforeningen. Aktivitetsnivået er høyt. I helgen som var arrangerte vi et nytt konsept med en samling/seminar for foreldre til barn med hjernesvulst. Et treffpunkt for å bli kjent, dele erfaringer og foredrag om ulike temaer knyttet til sykdommen og mestring av dette som foreldre. Arrangementet ryktes å få gode tilbakemeldinger og foreningen håper å videreutvikle tilbudet og gjøre dette til en fast årlig «happening» om vi klarer det.
I våre regionlag er årsmøter gjennomført, og nye spennende personligheter engasjerer seg i Hjernesvulstforeningen. Jeg gleder meg til å treffe dere som er nye for å sammen være med å utvikle foreningen videre på både sentralt og lokalt nivå.
Et av høydepunktene for året er Hjernesvulstkonferansen 2025 som arrangeres 9. april. Det er andre året på rad vi arrangerer dette sammen med Hjernesvulstkonsortiet. Snart kan dette også kanskje bli en årlig tradisjon? Det unike med denne konferansen er at vi får høre om det aller nyeste innen pågående forskning. Vi samles i Rikshospitalets plenumsal, både pasienter, pårørende, leger, sykepleiere, forskere og øvrige. Arrangementet streames også, men jeg håper uansett vi ses.
I tillegg arrangerer vi tradisjonen tro Mestringskonferansen 9.–11. mai på Quality Airport Hotel Gardermoen. Programmet er booket og vi kan love masse spennende foredragsholdere også i år! Allerede 22. mai arrangerer vi Fagdag på Vitensenteret i Oslo. Påmelding til disse flotte arrangementene blir lagt ut på våre hjemmesider og Facebook, så løp og meld dere på også her folkens!
Av mer nasjonal interesse så lyttet jeg på den årlige helsetalen til helse- og omsorgsministeren i midten av januar. Det er mye lovord i slike taler, men håper politikerne holder det de sier når de har sitater som: «Med ambisiøse tiårsmål skal Norge være et foregangsland innen forebygging, diagnose, behandling og støtte.». Videre sa han at fokus fremover vil være å få ned ventetidene, fornye fastlegeordningen og gå mer fra kalenderstyrt til behovsstyrt behandling av alle pasienter på sykehusene.
14. februar lanserte regjeringens sin nye kreftstrategi «Felles innsats mot kreft». Det er flere satsningsområder i denne nye strategien. Jeg bet merke meg at ved presentasjonen av denne så hevdet helseministeren blant annet at Norge skal være i verdenstoppen innenfor kreftforskning. Dette gir jo meg håp. For vi burde jo kunne bygd opp en egen bydel med forskere, for vi kan jo ikke bare satse på energi som ingen blir enige om bør være grønn eller svart! Fri og uavhengig forskning er løsningen for forskningsgjennombrudd etter min mening. En ny bydel med forskere er nok ikke slik de vil satse, men vi får vel prøve å fortelle de hva som må til for å lykkes, selv om strategiene bokstavelig talt er meget offensiv! Det brukes i underkant av en milliard årlig på forskning på alle kreftformer. Det er faktisk en svimlende liten sum etter min mening hvis man omregner dette i årsverk fratrukket medisiner og utstyr som er en meget stor del av forskningen. Så ved høstens valg må vi kanskje stemme på det partiet som dobler denne forskningspotten i neste regjeringsperiode!?
Med ønske om en god vår i vente. Vi ses plutselig!

Illustrasjonsfoto: Getty Images / Inna Dodor