Skam og sykdom
Vi som jobber i Hjernesvulstforeningen får mange henvendelser fra medlemmer og andre som er berørt av hjernesvulst. Et tema som tas opp i samtaler og henvendelser er følelsen av skam på grunn av sin egen sykdom. Dette ønsker vi i denne utgaven av medlemsbladet å belyse grundigere. Det er ingen ensartede opplevelser, men her er noen siterte utdrag fra henvendelser som er meddelt oss:
«Angsten har fulgt med hjernesvulsten, som sikkert mange andre også kan kjenne seg igjen i. Det å ha hjernesvulst har gitt meg en konstant indre uro og frykt for hva fremtiden bringer. Og bekymring for hvordan sykdommen vil påvirke livet og de rundt oss. For meg har angsten vært en usynlig fiende som har tatt seg til rette i tankene mine på de mest uventede øyeblikk.»
«Angsten er alt i fra søvnløse netter og tankekjør, et tankekjør som jeg egentlig ikke vet hva jeg tenker på. Hjernen går på høygir, noe som er skremmende og forvirrende. Angsten gir utslag som epilepsi, økt hjertefrekvens, hyperventilering, skjelving, svette, svimmelhet, nummenhet. Dette gjør hverdagen utfordrende. Det er som sangen Styggen på ryggen. ‘Styggen på ryggen’ har blitt en av mine nærmeste som artisten OnklP synger.»
«Det er vesentlig å minne seg selv på at det å være alvorlig syk ikke skal ta bort ens egenverdi eller menneskelighet. Det er vesentlig å kunne klare å finne en mening, glede og styrke selv i de mørkeste stunder, og finne evnen til å se lys der mørket viser seg.»

Foto t.v.: Kjell Håkon H. Larsen / Foto t.h.: Nicolas Tourrenc / Diakonhjemmet sykehus
For å belyse temaet på en godt faglig måte har vi vært så heldige å fått psykologspesialistene, Elin Fjerstad og Torkil Berge til å skrive om temaet. Se neste artikkel under tema psyke.
Elin deltar også på Fagdagen 22. mai med samme tema.