Psyke

Sykdomsskam

Elin Fjerstad

Psykologspesialistene

Torkil Berge

Psykologspesialistene

Det er mye vi ikke kan velge her i livet. Sykdom for eksempel. Du som sitter og leser dette har jo ikke valgt å få hjernesvulst, den bare kom.

Illustrasjonsfoto: Getty Images / Marjan_Apostolovic

Til en viss grad kan du heldigvis velge hvordan du skal forholde deg til plagene som sykdommen har gitt deg. Du kan være trist og frustrert for alt det den har tatt fra deg, men den gjør deg ikke til et mindre menneske! Den stjeler ikke din verdighet med mindre du tillater det. Hvis du forholder deg til sykdommen og konsekvensene av den som om det er noe å skamme seg over, bør du lese videre. For skamfølelse gir et dårlig utgangspunkt for å leve godt med sykdom, kanskje det aller dårligste.

Hvordan påvirker skam?

Skamfølelse påvirker i ulik grad og på ulike måter. Sterk skamfølelse kan få en til å være innendørs helt til naboen har kommet hjem fra arbeid, så ingen kan spørre hvorfor man går tur og ikke er på jobb. Skammen kan gjøre at man ikke tør be om hjelp eller tilrettelegging, så forstrekker man seg heller, igjen og igjen. Skamfølelsen kan gjøre at man unngår å møte blikket til personen man går forbi på gata når man egentlig hadde trengt et vennlig blikk.

Hva er skam?

Sterk skamfølelse innebærer en intens og ubehagelig selvbevissthet der vi kjenner oss dumme, små og mindre verd. Når skambølgen virkelig tar oss, er det liksom ikke plass til andre følelser, og vi får behov for å synke i jorden.

I et evolusjonsperspektiv, gjennom menneskehetens utvikling, kan vi forstå skamfølelse på samme måte som vi forstår frykt eller angst. Når vi utsettes for fare, aktiveres kroppens alarmsystemer. Det skjer automatisk, og hensikten er å sette oss i stand til å flykte eller kjempe. De samme alarmsystemer aktiveres når skammen truer. Mennesket er et flokkdyr, og uten flokken overlever vi ikke. Skammen varsler om at vår anseelse, vårt gode navn og rykte, er i fare. Den gjør oss oppmerksom på at andre kan danne seg en negativ oppfatning av oss, og at vi bør foreta oss noe for ikke å bli utstøtt av flokken. Det kan vi ikke ta sjansen på, stammedyr som vi er.

Skamfølelse har altså, i likhet med andre vonde følelser, en funksjon for oss mennesker.

En person som mangler evnen til å føle angst, sorg eller sinne, eller som ikke har skam i livet, vil neppe greie seg særlig godt. Problemet er når skamfølelsen blir for sterk, kommer for ofte eller varer for lenge, og når den tærer på selvfølelsen.

Hva kan du gjøre?

Du kan bli bevisst skammen og hvordan den påvirker deg. Skamfølelse er ofte drevet av selvkritiske tanker. Sett navn på selvkritikken, for eksempel «min indre mobber» eller «styggen på ryggen», og prøv å bli litt kjent med den. Hva sier den til deg, hvilke ord bruker den? Hvor kommer den fra, og når er den på sitt mest høylytte?

Still så spørsmålet: Ville du sagt det samme til en god venn? Tenk på et omsorgsfullt mennesket du kjenner, hva ville hun eller han ha sagt til deg eller gjort i denne situasjonen? Litt mer overordnet kan du ta stilling til om selvkritikk og skamfølelse representerer verdier som du ønsker å stå for.

Skamfølelsen får oss til å unngå blikk-kontakt og skjule oss for andres blikk. Øv på å gjøre det motsatte – ta plass, beveg deg med verdighet og møt andres blikk.

Øv på å gi deg selv selvmedfølelse – skammens motgift. Medfølelse er en følelse, nært beslektet med sympati, som vekkes i oss når vi er vitne til andres lidelse, og som motiverer et ønske om å hjelpe. Det er en egenskap som er en del av menneskets natur, og er beskrevet hos oldtidens filosofer som Aristoteles og Konfutse. Selvmedfølelse er å innta samme posisjon i møte med vår egen lidelse. Selvmedfølelse er å ha omsorg for seg selv slik en har omsorg for andre mennesker en er glad i.

Selvmedfølelse er i en rekke forskningsstudier vist å bidra til redusert skamfølelse, styrket evne til håndtering av følelser og til effektiv problemløsning. Selvmedfølelse gjør oss sterkere, friere og mer handlekraftige når vi har det vanskelig, ikke minst under sykdom.